• (Melk)Kefir Kefir is een drank die ontstaat door het fermenteren van melk door middel van het toevoegen van zogenoemde kefirkorrels. In de korrels, die uit een netwerk van eiwitten en polysachariden bestaan,  bevinden zich een symbiotische verzameling van bacteriën (met name melkzuurbacteriën) en gisten. De fermentatie leidt tot een verlaging van het gehalte aan lactose in de melk en een verlaging van de pH. Dit laatste zorgt voor een betere houdbaarheid van de kefir tov
  • Kombucha bestaat in soorten en maten, commercieel en thuis gebrouwen en in een grote variatie van smaken. Hoe er gekweekt wordt, waarmee er gekweekt wordt en wat er na het kweken met de kombucha gedaan wordt is allemaal van invloed op het eindresultaat. Er worden verschillende gezondheidsclaims aan het regelmatig drinken van kombucha toegekend. Maar door de verschillende manieren van brouwen is zelfs het vergelijken van wetenschappelijke studies naar de effecten van kombucha consumptie niet
  • Autofagie en vasten Autofagie houdt in dat de cel een interne schoonmaak houdt waarbij verkeerd gevouwen eiwitten tot aan hele organellen, zoals niet goed functionerende mitochondriën en ribosomen, worden afgebroken. Eerst wordt er een membraan om het af te breken organel of materiaal gevormd, daarna komen de enzymen nodig voor de afbraak door fusie van het membraan met lysosomen. Hierdoor worden de eiwitten en andere onderdelen van de organellen afgebroken tot de bouwstoffen, die weer
  • Om te beginnen zal ik eerst wat vertellen over mitochondriën, zoals zal blijken, zijn ze van groot belang voor onze gezondheid, want niet goed functionerende mitochondriën zijn nodig voor het ontstaan van tumoren. Met die kennis wordt het duidelijk hoe keuzes aangaande voeding en levensstijl betrokken zijn bij het voorkomen en bestrijden van tumoren. En omdat dat te makkelijk en te logisch zal klinken, en daarom wellicht te goed om waar te zijn, worden een